Nuffnang ads

Monday, 24 October 2016

Insan yang dirindui


Apa khabar?

Serius lama dah tak menulis kat sini. Sebab kekangan waktu.

Hari ini gelap 26 hari nenek pergi. Tak reti nak ungkapkan dengan kata-kata kesedihan yang aku rasa. 


Terlalu gelap. Betapa pedihnya hilang dia sampaikan setiap kali ada orang sebaya nenek aku yang aku nampak mesti aku menangis. Tak tahu. Aku rindu sangat dan tak mampu nak call pon. Dia terlalu jauh. 


Tadi aku pergi bank, aku duduk sebelah nenek yang umur 70 lebih. Aku renung dia lama cuba ubat kesedihan kat hati aku. Tak tahulah kenapa aku makin sensetif. Makin kuat menangis. Setiap kali aku pergi mana-mana aku nampak ada orang tua duduk dengan cucu dia aku sedih sangat.

"Alangkah bahagianya cucu tu."


"Alangkah beruntungnya dia masih dapat peluk nenek dia"


"Alangkah gembiranya dapat rasa lagi apa yang nenek masak"



Aku cuba untuk kuat tau. Aku cuba taknak menangis. Tapi...


Air mata jatuh sendiri. Setiap kali aku buat air milo, terbayang suara nenek aku yang sangat sukakan air milo aku. Terbayang dia duduk di meja makan sambil tunggu aku buat air milo dia.


Can you just kill me????????



Aku tak tahu apa rasa balik rumah lepas ni. Takde dah orang datang nak marah aku sebab gelak tengah malam. Takde dah!


Sumpah rindu!



Setiap kali aku call mak dan takde dah suara yang mintak phone nak cakap dengan aku.



Terkilan sebab tak mampu jaga dia di saat akhir. Terkilan tak mampu nak cakap sayang nenek.



Terkilan. 

"Nak bagitahu kita sayang dia, bacalah Al-Quran"


Ni yang selalu mak pesan.


Tak tahulah bila Asmaa Akmal akan berhenti menangis setiap kali nampak orang tua. Tak tahu.


Al fatihah untuk nenek yang paling sayang Asmaa Akmal. Yang tak pernah lupa nasihatkan Asmaa Akmal. Yang selalu menangkan Asmaa Akmal. Yang selalu manjakan Asmaa Akmal sangat.



Terima kasih nenek untuk jagaan selama 20 tahun dari kecik sampailah Asmaa Akmal yang sekarang.



Yang sangat merindui nenek,

Asmaa Akmal.



Wednesday, 29 June 2016

RANDOM THOUGHT?





Assalamualaikum dan salam Ramdhan Kareem. Lagi lima hari nak raya dan aku masih tersadai dekat UiTM di hatiku untuk jawab final paper.


Tadi aku buka blog afie. Afie ni boyfriend kawan baik aku dan aku agak tahu lah perangai dia macam mana. Terhibur. Kalian boleh baca blog dia untuk kepastian.


Dalam entri yang terbaru, Afie ada cakap pasal perempuan. I mean characteristics of human being called a girl.


Sebenarnya sebagai seorang perempuan sendiri aku mengaku kami ni agak rumit. Serius cakap, kadang-kadang aku pun tak faham kawan perempuan aku yang lain. Contohnya, kawan baik aku kan Batrisyia, fatiah, Ernie dan Ezzati. Aku selalu je gaduh dengan mereka sebab aku tak faham apa yang mereka nak. Mereka selalu je tak puas hati dengan aku sebab keputusan aku. Selalu je aku sentap atau terasa hati dengan mereka sebab bukan tak bersefahaman tetapi manusia berjantina perempuan sangatlah rumit,


Serious talk.

Apa yang perempuan nak?

1. Marah dekat kau, merajuk dekat kau tapi dalam masa yang sama nakkan perhatian kau.

Aku selalu je merajuk dengan dia. Taknak balas mesej sebab dia saja cari gaduh. Tapi aku nak dia mesej aku walaupun aku tak balas pun mesej dia berhari-hari Aku selalu je tengok conversation lama-lama walaupun aku taknak reply.

"Missing you but ignoring you messages"

Lelaki kena faham. Perempuan sebenarnya nak tengok effort kau untuk curi perhatian dia. Tak balas mesej kau, spam laa, tak de respon jugak?? call je la. Takkan kau call 10 kali dia masih taknak angkat. Please laa guys, tunjuk sikit effort.

2. Jangan buat benda lain masa text/otp dengan dia.

Aku faham kau sibuk. Aku student, kau pun student. Aku faham je kalau kau tak text 24/7 pun. Malah kalau kau tak text seharian sebab kau sibuk dengan assignments kau aku faham je. Aku pun ade je sibuk sampai tak sempat nak reply text dia. Kadang-kadang sebab qada tidur dan mestilah tak balas mesej tak angkat call. Tapi janganlah bila masa yang seciput tu kau buat benda lain. Ye aku faham kau nak sembang dengan kawan, kau ade life, tapi janganlah nak buat serentak. Dah tahu nak SEMBANG DENGAN KAWAN TAK PAYAHLAH CALL. DAH TAHU NAK TENGOK MOVIE TAK PAYAHLAH NAK TEXT.

Tak marah, cuma nak tekankan point.

3. Main phone masa jumpa.

Yang ni aku paling benci. Dah la susah nak jumpa lepas tu main phone. Tak kisahla kau nak text perempuan lain ke, nak main games ke, nak cari baju (shopping online) ke tak pun nak berchat dengan kawan kawan dalam ws group tak payah laa nak buat masa jumpa. Baik kau duduk diam diam dekat bilik dan mainlah phone kau sepuasnya. Macam bodoh je pon ada perasaan tu. Bukan aku nak suruh kau tenung muka aku tau, tapi fokus laa apa yang aku cakap. Ni aku cakap kau duk main games, bila aku habis cakap duk ha haa haa tak tahu aku cakap pasal apa. Pastu buat muka bila aku cakap nak balik. Dah kau nak main phone mohlaa kita balik.

4. Period jokes

Sebab ni bulan puasa, maka golongan boyfriend akan mula buat lawak tak kelakar yang aku rasa bangang.

"you kan tak puasa"

"puasa tak cukup tak boleh raya"


"you puasa ke??"



*diiringi muka nakal.

Serius aku tak suka lelaki macam ni Tak kisahla kau ni caring berjiwa perempuan macam mana period thing tu benda sensetif tau. Memang ada perempuan yang tak kisah tapi kau sebagai lelaki tolonglah faham bukan semua perempuan jenis 'tak kisah'. Kalau ada orang tanya hal peribadi kau bengang. Dah tak reti duduk diam diam ke. Banyak lagi benda nak cakap.

5. Jangan buat perempuan risau.

Aku paling tak suke bila lelaki sibuk dengan assignments mula abaikan makan minum. Lepas tu bila aku marah tak makan buat muka. Yelah kau tak sayang diri kau, buat kerja sakit sakit pastu taknak makan. Aku je yang bodoh yang sayang dan peduli diri kau. Sakit siapa nak jaga? Aku tak boleh nak jaga kau. Lainlah dah jadi isteri kau.


6. Kalau ditanya soalan tu jawab bebetul. Jangan berkias!

Walaupun aku ambil bidang pragmatik dalam bahasa Melayu tapi aku paling tak suka jawapan berkias. Kalau aku tanya sayang aku tak? Cakaplah sayang kalau sayang. Jangan jawab nak buat apa sayang ke takpun jawapan yang menyakitkan hati. Memanglah aku tahu kau sayang aku tapi kadang kadang bila hati terkeliru tak tahu tu perasaan kau betul betul ataupun sekadar hormon je, kau kena yakinkan yang kau memang sayang dia.

tak luak pun kalau cakap

" haa ye sayang. puas hati?"

7. Jangan pernah ungkit.

Kalau gaduh jangan pernah mengungkit. Gaduh besar mana pon jangan lah mengungkit kesalahan dia dulu (buka balik cerita 3 juta tahun dahulu). Gaduh pasal tu dah laa. Jangan meleret.

8. Jangan tengking

Tak tahulah kenapa. Kalau nak tahu apa rasa kena tengking tu, cuba kau fikir bila ayah kau tengking mak kau. Ha tak suka kan? Janganlah buat macam tu.

9. Jangan lupa text bila sampai rumah.

Kalau kau jenis drive ke ataupun bagitahu die pergi mana mana ke, pastikan bila sampai kolej ataupun rumah, text! Tu memanglah bukan wajib pon. Tapi sekurangnya bagitahu kau dah sampai rumah semua. Perempuan akan rasa dihargai.

10. Marah mana perempuan dekat kau dia akan cari kau jugak

Jika kau ada buat benda yag boleh menimbulkan kemarahan dia. Minta maaf dan mengaku laa kesalahan kau. Dan biar dia sejuk dulu. Kalau aku dalam 3 hari takpun seminggu. (bagi aku masa nak maafkan kau ke tidak). Lepas tu barulah pujuk.

Tu je laa aku rasa setakat ni. Moga hubungan kalian baik-baik sahaja. Jangan gaduh.



Kata sayang?






Friday, 25 March 2016

Langkah Kaki




hai dan selamat pagi.

Aku punyalah takde idea nak menulis blog sampai tulis tajuk ambik masa lebih 3 minit kot. Otak lemah makan banyak sangat jajan.


Yes hallu I'm back. Entri lepas aku duduk bercerite pasal result bersyukur semua kan.


Now, aku nak cerita pasal kehidupan aku selepas menjadi Seketariat Mahasiswa Fakulti secara rasminya.


Mungkin ada yang tak tahu apa tu  Seketariat Mahasiswa Fakulti dengan nama ringkasnya SMF.

SMF adalah satu organisasi fakulti yang olong pihak atasan uruskan program untuk pelajar. Kalau universiti Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) adalah majlis tertinggi , bagi fakulti pulak SMF adalah organisasi tertinggi.

Masa mula masuk sem, aku kena jadi pengarah program. Kena pergi UiTM awal 5 hari tak silap aku sebab ade mesyuarat bersama Timbalan Dekan dan kertas kerja Program Pemantapan Destini Siswa akan dibentangkan. Aku kena jadi pengarah program masa tu. Dan menggigil gigil tangan aku masa bentangkan kertas kerja depan Encik Azhar.

FIRST TIME KOT!

Alhamdulillah walaupun ade masalah sikit tapi timbalan dekan puas hati dengan PDS ni.


Sekarang ni semua SMF sibuk buat kertas kerja masing masing. Sebab mesyuarat TAPA dekat sangat dah. Jadi nak taknak semua pakat duduk buat kerja masing masing.

Meeting tak payah nak cakaplah. Tipulah aku cakap dalam seminggu tu takde meeting. Mesti ada. Dua hari lepas ade meeting dah, ahad ni meeting lagi. Meetig kecik kecik dekat bilik tu tak payah nak cakap. Wajib!


Sibuk tu tak payah nak cakap dan merungut. Memang kalau nak jadi SMF kena cekal tabah dan sabar orangnya, Penat macam mana kena ikhlaskan niat tu.


Yang paling kelakar, minggu lepas aku tetiba kena handle Program Sukarelawan. Organisasi ni baru lagi masih terkapai kapai dan tak nampak lagi tanah berpijak. Aku macam apa je tak tahu apa apa tetiba kena jadi ketua. Nampak tak aku gila kuasa. Dah jadi SMF lepas tu gila kuasa nak jadi ketua Sukarelawan lagi.


Kalau sesiapa nak pegang jawatan aku, aku boleh je hulurkan. Setiap tengahari Rabu kena pergi jumpa penasihat lepas tu pergi jumpa penyelaras pulak. Dalam kesusahan ade kesenangan. barisan SMF tak putus putus bagi semangat. Terbaru, ketiga- tiga timbalan presiden aku semua kawan baik aku dan boleh buat kerja. Takde aku nak stress sangat buat kerja kan.


Doakan, proposal aku berjaya. Semoga kita mampu berdiri kemas sebagai satu pasukan sukarelawan yang kuat berpijak di tanah nyata.


Btw, aku tengah usahakan kertas kerja kebudayaan untuk dibentangkan ke Indonesia. Doakan cita-cita aku tercapai.

aku pun sibuk dengan kelab drama aku. Haih, Tabahlah Asmaa Akmal.

dah lima suku. doakan aku tabah hadapi assignments berlambak dan test yang berderet tuggu aku. Take care,


haa tips aku untuk orang yang asyik tanya macam mana nak bahagia walaupun sibuk.

pertama: Enjoy setiap apa yang kita buat dan ikhlaskan niat
kedua: Buat bodoh je bila orang marah kutuk kau. Learn from it,
ketiga: kalau kau ade gf / bf yang asyik buat kau sedih. lupakan dia
keempat: hormat guru. senyum je selalu
kelima: selalu pandang positif. telefon rosak pon aku anggap Tuhan saje bagi aku rasa tukar phone baru
keenam: hargai masa tidur kau. kalau berpeluang tidur, tidur okey? Tidur boleh hilangkan stress.
ketujuh: hargai masa dengan parents. aku selalu call mak aku or abi aku bila aku rase dunia aku gelap. mitak semangat balik. (takde bf nak mengadu nasib)
kelapan: makan je sebanyak mana yang nak, avoid shopping barangan. dengan makan kita akan bahagia
kesembilan: buat baik dengan semua orang. jangan susahkan mereka. contohnya, pergi buang sampah dekat rumah sampah sendiri jangan longgokkan depan tandas kesian akak cleaner kena kutip sampah kita.
kesepuluh: JANGAN PERNAH LUPAKAN TUHAN. (NI YANG UTAMA)


jujur aku cakap, aku banyak lukakan hati kawan aku bila aku asyik sibuk. Tak sempat nak keluar. kalau aku ade masa pon mesti aku tidur. Selalu gaduh dengan diorang sebab aku asyik sibuk tapi aku tahu mereka faham kekangan masa aku. terima kasih sebab selalu doakan kekuatan aku. kalian lah pemberi kekuatan.

bye!