Nuffnang ads

Saturday, 25 February 2017

hallo again

Assalamualaikum dan err... hai?

Lama dah tak buka. *sapu habuk sikit*

Tengah fikir nak taip guna bahasa Melayu ke guna bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Sejak ambil subjek bahasa dekat UiTM ni rasa bersalah kalau tak guna tatabahasa betul.

Maafkan aku eh. Nak bagi rasa "real" sikit jadi aku guna bahasa rojak.

Yeay!

Apa khabar 2017? Wow!! Dah 2017. Dah berapa tahun aku menulis. Harini terbangun awal sebab semalam tak sihat dan aku terpaksa tidur awal nak melawan kesakitan. *Ececece macam sakit teruk sangat. K abaikan.


Ni dah masuk 26 Februari dan aku akan masuk sem keempat lagi beberapa hari. Dah nak grad okay. Lagi setahun + intern dan habis dah belajar. 


2016- Tahun yang sangat mengajar erti kehilangan dan kesabaran

                                   

awal 2016- Aku tak dapat kolej. Aku rasa susah gila duduk dekat luar kolej. Keluar rumah seawal 7 pagi dan balik rumah paling lambat 12.30 malam. Kau gila anak dara naik bas balik rumah pukul 12.30 malam. Dahlaa naik bas Klang yang ramai gila warga asing seperti Bangladesh. Sedih sia. Setiap hari aku rasa nak give up! Balik rumah nak study kena hadap bilik aku yang tak berapa nak okay sangat sebab cahaya lampu agak dashat. Bilik air takde lampu. 


Lepas tu dapat kolej. Rayuan. Tapi aku dah macam takde perasaan pun. Rasa kosong layu tak bermakna. 

Pertengahan tahun 2016- Aku mula sibuk dengan kem kem yang aku rasa aku hidup dekat universiti untuk apa sebenarnya. Aku takde kehidupan. Pergi kem kena macam-macam. Masuk SMF kena toce dengan beberapa orang kena maki macam kuli tak tahu dah nak rasa apa dalam kehidupan. Kena tikam belakang dengan kawan baik aku sendiri. Kena tikam belakang dengan group assignment sendiri. 

Pra-akhir 2016- Nenek aku meninggal dunia. The worst day in my life.Aku dah hilang semuanya. Dunia aku, kegembiraan aku, kebahagiaan aku, (woi jangan nangis woi). Aku dah takde mood nak join semua pergerakan kat universiti. Aku dah mula tinggalkan semua persatuan dan aku dah mula berhenti pergi panjat bukit bukau masuk hutan. I stop here. Aku mula balik rumah. Dah pupuk rasa manja. Dah jadi gedik bila cuti beberapa kerat terus balik rumah. Setiap kali cuti habis aku dah siap gogle dan tanya MPP bila akan cuti lagi. Setiap kali cuti akulah paling awal balik dan paling akhir sampai kolej. Esok kelas malam tu barulah sampai kolej. 

Bukan sebab aku dah jadi manja tapi perkara aku paling sesal sekali sepanjang hidup aku ialah masa nenek aku mula sakit, aku masih lagi pentingkan program universiti. Masih lagi pergi recce tempat untuk buat program. Go kill yourself Asmaa Akmal. Just die! The worst grandchild ever. Sorry tok!Aku cucu manja. Aku kata A dan nenek setuju A maka semua kena dengar cakap aku. Nenek tak pernah ajar cakap NO dekat aku. Okay bagitahu nenek dan aku akan dapat.  Aku adalah kebanggaan nenek aku. Selalu menangkan aku. Jadi, mesti orang akan faham masa nenek aku meninggal akulah yang paling banyak menangis. Akulah yang diberi peluang mandikan rambut nenek. Aku diberi peluang hantar nenek ke kubur sekali. Paling tak berenggang dengan jenazah. 

Akhir 2016- Aku akhiri 2016 aku dengan demam yang sangat teruk. Sampai muntah setiap pagi dan setiap kali lepas makan. Tidur sepanjang hari dan ye hari akhir 2016 aku demam teruk. Masuk 2017 muntah darah. Bagus Asmaa Akmal. Pengakhiran tahun yang menyedihkan dan mulakan tahun baru dengan sadis

Koklusi: 2016 ialah tahun air mata. Tahun aku mula belajar berdikari. Mula rasa aku patut tambah lagi sikap aku patut pentingkan diri lagi. Aku tak perlu ada rasa belas kasihan lagi. Buat apa nak kesian dekat orang diri sendiri pun ke laut. Tahun yang banyak uji kesabaran aku. Tahun kegelapan aku.


Tapi tak semua yang sakit itu tak ada penawarnya. Tak semua yang pahit itu memeritkan. Tak semua kepayahan itu derita.



Aku belajar kenal banyak benda. Aku belajar berdiri balik tanpa bantuan sesiapa. Aku belajar bangun tanpa tangan orang. Sebab aku tahu, aku je yang mampu bangunkan diri aku. Aku mula sayangkan rumah aku sendiri. Aku mula kenal mak aku sendiri. Selama ni aku sayang mak aku biasa biasa je. Sebab aku ni kan membesar dengan nenek. Balik rumah mak selalu sibuk. Balik rumah mak selalu duduk dalam bilik tak bercampur. Aku lagi suka lepak dengan nenek aku. Cerita itu ini, bertukar cerita gosip. 


Tapi... aku mula belajar duduk dengan emak. Cakap dengan dia. Mula rasa sedih kalau dia tak makan sekali dengan aku. Mula rasa nak teman dia tengok tv sekali. Aku dapat rasa aku sebenarnya masih ada lagi dunia aku, Syurga aku. Pergi mana mana dengan emak. Dah jadi anak emak. Mak mesti nak pergi mana mana ajak aku. Penuhi semua permintaan aku. Gedik. 



2016 jugak aku dah ada someone balik. Setelah sekian lama aku sorang sorang selama ni hanya simpan hati dekat orang je. Kadang dia lebih dari kawan, kadang kami kawan je tapi aku lebih selesa begini. I love our relationship. Kalau ada jodoh jumpa atas pelamin. Takde jodoh, redha. Doakan yang baik baik. 


Semoga 2017 lebih menguatkan. bye!


Monday, 24 October 2016

Insan yang dirindui


Apa khabar?

Serius lama dah tak menulis kat sini. Sebab kekangan waktu.

Hari ini gelap 26 hari nenek pergi. Tak reti nak ungkapkan dengan kata-kata kesedihan yang aku rasa. 


Terlalu gelap. Betapa pedihnya hilang dia sampaikan setiap kali ada orang sebaya nenek aku yang aku nampak mesti aku menangis. Tak tahu. Aku rindu sangat dan tak mampu nak call pon. Dia terlalu jauh. 


Tadi aku pergi bank, aku duduk sebelah nenek yang umur 70 lebih. Aku renung dia lama cuba ubat kesedihan kat hati aku. Tak tahulah kenapa aku makin sensetif. Makin kuat menangis. Setiap kali aku pergi mana-mana aku nampak ada orang tua duduk dengan cucu dia aku sedih sangat.

"Alangkah bahagianya cucu tu."


"Alangkah beruntungnya dia masih dapat peluk nenek dia"


"Alangkah gembiranya dapat rasa lagi apa yang nenek masak"



Aku cuba untuk kuat tau. Aku cuba taknak menangis. Tapi...


Air mata jatuh sendiri. Setiap kali aku buat air milo, terbayang suara nenek aku yang sangat sukakan air milo aku. Terbayang dia duduk di meja makan sambil tunggu aku buat air milo dia.


Can you just kill me????????



Aku tak tahu apa rasa balik rumah lepas ni. Takde dah orang datang nak marah aku sebab gelak tengah malam. Takde dah!


Sumpah rindu!



Setiap kali aku call mak dan takde dah suara yang mintak phone nak cakap dengan aku.



Terkilan sebab tak mampu jaga dia di saat akhir. Terkilan tak mampu nak cakap sayang nenek.



Terkilan. 

"Nak bagitahu kita sayang dia, bacalah Al-Quran"


Ni yang selalu mak pesan.


Tak tahulah bila Asmaa Akmal akan berhenti menangis setiap kali nampak orang tua. Tak tahu.


Al fatihah untuk nenek yang paling sayang Asmaa Akmal. Yang tak pernah lupa nasihatkan Asmaa Akmal. Yang selalu menangkan Asmaa Akmal. Yang selalu manjakan Asmaa Akmal sangat.



Terima kasih nenek untuk jagaan selama 20 tahun dari kecik sampailah Asmaa Akmal yang sekarang.



Yang sangat merindui nenek,

Asmaa Akmal.



Thursday, 4 August 2016

HIM




Hai semua. Aku tetiba gigih nak update blog malam malam macam ni sebab baru lepas skrol timeline Bujibu (seekor kucing milik Hanis Zalikha dan Hairul Azreen).


Nilah Bujibu demok demok. Sumpah comel gila rasa nak pijak pijak sebab geram. Kalau kalian ada follow twitter or insta die memang terhibur.

Ada satu malam tu aku tak tidur sebab skrol TL Bujibu ni. K k k.


Okay tetiba aku nak cerita kisah aku dan kucing aku.


Aku bela kucing tu since dari umur darjah empat kot.

Kucing aku nama Choki Halimunan Santa.


WEH THE HECK NAMA KUCING AKU NAMPAK PELIK GILAAA!!

Choki- nama panggilan

Halimunan- sebab selalu hilang

Santa- sebab penuh keajaiban


Ayah aku selalu panggil die Choka. okey whatever ayah.


One day ade orang buang nenek Choki ni depan rumah aku.Lepas tu nenek die tu lahirkan mak dia dan akhirnya mak dia pun melahirkan anak seramai 4 ekor. Weh aku ingat lagi.


Mak aku benci kucing yang kecik-kecik tau. Dia geli katanya. So kami letak kotak kat luar rumah dan letak Choki dan adik beradiknya dalam kotak tu.


Pada suatu malam, nampak seekor kelibat hitam dan datang memakan adik beradik dia. Weh sedih gilaa aku dengar bunyi emak Choki cari anak anak dia yang hilang dibaham oleh bapak kucing yang durjana itu. Mak Choki nami Chiko okay. Nenek die nama Chiki. The hell. Aku yang bagi nama semua kucing aku.


Masa Choki lahir adik beradik die semua warna putih bertompok hitam. Choki je lain sebab warna coklat macam warne tikus. Aku google jap.



Ha macam nilah kucing aku. Beza die ekor die pendek dan bersimpul.

LOL


Comel kan kucing aku. Yes I know.


Okay Choki je terselamat sebab malam tu aku tak tidur sebab baca novel. Aku dengar bunyi Choki tu mengiau kuat gila. Tahu tak?? Bapak kucing dah gigit Choki dekat mulut dia.


Aku panggil kakak aku dan kami pakat kejar. Thanks God kami berjaya selamatkan Choki. Sebab malam tu aku emo aku teremosi dengan emak aku. Aku cakap dekat Mak biarlah Mak nak halau Semat keluar rumah pun Semat nak letak anak kucing ni dalam rumah.


Weh lawak sia.


Lepas tu mak aku diamkan je. Sebab 3 ekor dah mati . Nangis!!


Aku bela dia bagi minum susu semua. Nenek Choki mase tu lahirkan baby baru. Nama dia Putih. Lepas tu Putih kena jangkitan kuman dan mati. Sedihnya.


Maka tinggallah Choki seeokor diri di rumah kami sebagai anak tunggal.


Choki ni baik tau. Tak buang najis merata. Pembunuh tikus dan cicak yang tegar. Tak kencing merata.


Boleh dikatakan Choki ni baik sangat.


Setiap malam aku dan adik aku akan berebut nak tidur dengan Choki. Aku suka letak Choki atas perut lol.


Aku tahu Choki tidur selepas punyi purr hilang.


Tahu tak apa bunyi purr?  Bunyi kucinglah. Vibration.

Sebab kami selalu gaduh sebab nak tidur dengan Choki akhirnya Choki serabut. Selepas dia tengok aku tidur dengan lena maka Choki pun akan menyelinap masuk ke dalam bilik nenek aku.


Dia akan tidur kat situ.


Aman kot. Nenek akan marah kami kalau kami bising takpun sebab nak ambik Choki.


Setiap kali menyapu sampah, banyak betul dugaannya. Choki ni menikus nak mati. Dia akan datang gigit bulu penyapu sebab geram tengok penyapu bergerak. Haritu dia gigit kaki abang aku sebab abang aku pakai seluar track yang berbunyi seh seh seh tu. LOL


Ha Choki ni selalu terlekat dekat kerusi sebab ekor dia macam  cangkuk tau. Sila rujuk gambar di bawah.



Setiap  kali aku panggi Ucimak (baca: kucing mak) mesti tak sampai seminit mesti Choki akan datang berlari-lari dekat aku.

"Ucimak mana? Ucimaaaakkk!! Choki chokaa !!" - cara aku panggil kucing aku.
Choki sangatlah comel.


Nak dijadikan cerita, suatu malam mak aku suruh keluarkan Choki dari rumah sebab tak hujan. Choki masuk balik dalam bilik lepas aku keluarkan dia. Sebab mak aku suruh bising dah semua. Aku pun penuh ketaatan keluarkan balik.


Keesokannya Choki hilang!!


Nenek cakap Choki kena gigit dengan ular. Masa tu awal tahun darjah enam. Aku cari dia dalam semak semua tiga hari.

Sebab nenek tak sanggup menipu aku yang kononnya mungkin Choki terjatuh dalam perigi buta yang dekat hutan tu akhirnya nenek bagitahu yang ayah yang langgar dia pagi tu dengan kereta. Weh sedih nak mati. Aku nangis suruh abang aku tunjuk kat mana tempat Choki ditanam (baca: kubur Choki).


Aku ingat lagi kakak aku menangis. Choki tu kucing dia sebenarnya. Dia yang cop nak bela sebab dia cakap Choki comel.


Jadi setiap pagi Jumaat aku akan ke kubur Choki tanya dia apa khabar dan cerita macam macam. Comel kan aku? LOL. Rumah aku kan dekat pinggiran hutan jadi banyaklah pokok pokok hutan yang berbunga cantik. Aku akan petik bunga tu semua dan letak dekat kubur Choki.


Faham tak aku terpengaruh dengan cerita. LOL


Aku siap janji atas nama kubur Choki aku akan dapatkan 5A setiap kali peperiksaan. Setiap kali sehari sebelum nak exam aku akan pergi ke kubur Choki.

Aku akan cakap "Esok ucima nak exam." LOL


Masa dapat 5A UPSR aku bisik, "Choki mak berjaya dah". Peh lawak sia.


Aku berhenti jenguk kubur Choki sebab masuk asrama. Dan aku tahu yang sia-sia je benda aku buat.

Aku selalu doa nak masuk syurga degan Choki tau. Sampailah sekarang aku selalu doa macam tu. Aku masih menyesal keluarkan dia malam tu. Kalau tak... hmm

Aku takde gambar Choki sebab semua gambar Choki dalam PC yang punah tu. Sekian.


okay done bercerita. Happy weekend guys! take care ^_^