Nuffnang ads

Monday, 8 January 2018

HELLO 2018






Selamat tahun baru 2018.

Sumpah lama gila tak post. The last time I wrote on  my blog was 24th October 2016. Such a lazy girl(read:busyperson).


So hello 2018?? Yas or nah???😝😝



So many stories to tell but I'll keep it simple.

......... (blank tak tahu nak mula yang mana)

Birthday saya. Yihh Asmaa Akmal dah masuk umur 21 tahun. TAHUN NI 2018 MASUK 22 I'M A VERY OLD GIRL. Takpelah it's okay. You can do this. Asmaa Akmal dapat surprise daripada girls and Muazzam. I know they love me so much. No need to tell me okay. hihi.

Muka aku masa ni macam cendol sebab memang tak de plan pon nak melawa mana tahu ada birthday surprise :')

Okay 2017 Asmaa dah start pindah rumah sewa sebab kena tendang daripada kolej. Masa ni barai teruk sebab siap nangis dekat timbalan dekan saya SMF saya nak kolej saya takde kesalahan disiplin kenapa saya tak dapat kolej??? Tapi Alhamdulillah lepas puas berusaha selama 2 minggu kot, dapat cari rumah sewa yang selesa. Mak pon dah bising sebab lama sangat tumpang bilik orang susahkan orang cepatlah cari rumah sewa.Okay mom. I got it.

Masa pergi round rumah pertama tiya tak berkenan sebab rumah tu atas bengkel motor dan kedai makan so agak bising. Okay rumah kedua (rumah yang duduk sekarang) Alhamdulillah sewa pon berpatutan bilik ade aircond bilik ade bilik air dan ada almari. Aku dan Batrisyia plan nak duduk sebilik sekali sebab kami kan memang kembar masa nilah nak duduk berdua sampai bosan nanti tak adalah peluang. so masuk 2018 dah hampir 4 tahun laa aku jadi roomate Batrisyia.



Thank you Batrisyia for being my amazing angel (kemaskan katil bila sibuk, kejutkan subuh, kejutkan untuk pergi dating sebab tertidur, bayarkan makanan, share makanan, buangkan sampah, sapu lantai setiap hari, share beli sabun beli makanan masak beli ubat gigi, share perfume baju, teman craving, teman pergi hospital)

(Takde gambar rumah malas nak ambil gambar rumah tapi ada gambar dengan roomate tercinta je)





Okay sebut pergi hospital aku ada cerita which is bila ingat ni aku rasa terharu gila. Sobbs

Sem empat kot aku kena denggi the heck nyamuk mana tak guna gigit aku lepas tu demam teruk gila suhu so kena pergi hospital Shah Alam sebab memang denggi. (Tapi tak kena tahan wad sebab aku tak kritikal cuma suhu tinggi dan paltelet drop menjunam).

Pagi tu gigihlaa Batrisyia bangun awal teman Asmaa Akmal pergi hospital Shah Alam. Sebut hospital Shah Alam hospital kerajaan memang fahamlah berjuta manusia kat situ. So lama gila kami tersadai kat situ lebih 2 jam weh stress dengan sakit kepala nak marah orang tapi aku punya turn lambat gila rasa nak maki pon ada.

Lepas 4 atau 5 jam kot aku kena suntik dengan ubat yang nak hilangkan denggi tapi kesan dia aku rasa sakit gila sampai nak marah. Aku mengamuk kot. Kahkah. Lepas tu Batrisyia dengan tabahnya temankan aku walaupun aku dah naik angin dia suruh sabar. WEII BATRISYIA SURUH AKU SABAR HAHAH K TU KELAKAR.

Lepas tu dapat ubat dan kami balik. Batrisyia pergi beli air mineral angkat dari speedmart naik ke rumah membebel hari hari suruh habiskan 2 atau 3 botol sehari.


Masa ni heaven gila sebab lecturer tak bagi pergi kelas sebab aku pergi kelas bukan belajar pon tidur je sakit tak mampu nak belajar. Platelet aku drop daripada 200 jatuh menjunam sampai 75. Siap kena tahan dekat wad pusat kesihatan UiTM.

Masa ni banyak betul nangis sebab sakit kena cucuk lepas tu menangis sebab sakit hati kena marah dengan Faiz sebab degil taknak dengar nasihat doktor banyaklah nangisnya.

Faiz siap tanya aku "nak mati ke? tak dengar orang cakap tahu tak denggi bahaya! yihhhhhhhhh aku emo betul masa ni. K lol


Thank you Farisha masakkan bubur ketam muehehehhe.

(ada je gambar rekod platlet gambar bubur ketam tapi sumpah banyak gila folder gambar tak larat nak skrol satu satu untuk cari gambar)

Habis fasa denggi.



Lepas tu masa sem 4 kitorang bertiga pergi 'surprise' kan si Toi untuk birthday. Tapi tak berjaya sebab aku laa tu dasar tak pandai menipu kantoi maafkan saya rakan rakan.

Saje belanja muka macam ni. Trademark asasi muka bajet lawa kehkeh


Happy birthday itoi malam ni Toi nangis sambil tengok kitorang bawak aiskrim.



Kami jugak sambut birthday Batrisyia. FOR THE FIRST TIME IN OUR FRIENDSHIP. Alaa bukan sebab tak sayang tapi sebab birthday dia selalu masa cuti sem. Aku selalu pos je hadiah dia sebab tak mampu nak pergi Kelantan.

So ni laa kitorang sambut Birthday Batrisyia Afni si ulat bulu love youuuu.


Muka Batrisyia masa ni terharu tapi tak nangis pon sebab Batrisyia memang susah nangislah. Dia akan nangis setahun dua kali je okay.




Okay banyak benda yang tercapai. Dapat bentang kertas kerja pasal warisan masyarakat Terengganu dekat Johor. Bangga sebab ni pembentangan antarabangsa so kertas kerja ni iktiraf sampai peringkat kebangsaan laa. Wiwiwiwi I'm proud with myself. You're doing amazing job girl.


There's your girl hihi




Dapat baby boy. Wiwi Harraz nama dia. Dah ada anak sedara perempuan nak jugak anak sedara lelaki hoho

Si gemuk dua orang ni dah laa nakal eish

 Nampak aku macam tengah pregnant, okay whatever nilah Harraz. 


Dapat kakak ipar baru. 


Majlis kat rumah kami hehe


Okay sepanjang tahun macam biasa bergelut dengan SMF. Tak pernah nak berhenti dah hantar surat berhenti pon tak berhenti jugak okay tapi alhamdulillah I'm done with SMF. I got 'Kepimpinan Terbaik' wow Hewhew.


Tak ada gambar dengan plaque sebab barai dan penat nak balik rumah nak tido.


Lepas tu gembira sebab banyak tercapai benda yang nak buat dengan boyfriend. Contohnya tengok matahari terbenam sesama. (I know I'm such a romantic person). Banyak lagi benda dah tercapai tapi malas upload nak simpan as koleksi sendiri je.



Bf belanja sephora hihi


 Tahun 2017 jugak Asmaa Akmal beranikan diri perkenalkan Faiz dekat family. Sebab mak asyik tanya bila nak tunjuk boyfriend. Asyik cerita je so kita temukan lulus ke tak.


Dah tahu kot lulus ke tak? InshaAllah jumpa atas pelamin nanti :)


Okay dah 1. 56 pagi. Penutupan dia thank you semua untuk tahun 2017.
The best thing in 2017 I still have this guy in my life.
Nothing is better than this.

Boyfriend dukung Harraz baik pulak Harraz duduk dengan Faiz. 


Thank you sayang teman makan teman layan karenah teman shopping barang teman pergi interview semualah. Love you more yanggg!

Tahun 2018 mencabar sebab dah nak masuk tahun akhir. Yes I'm struggling with my fyp pray for me okay. Dah nak pergi intern yeay I'm done with my degree life!!


Monday, 24 October 2016

Insan yang dirindui


Apa khabar?

Serius lama dah tak menulis kat sini. Sebab kekangan waktu.

Hari ini gelap 26 hari nenek pergi. Tak reti nak ungkapkan dengan kata-kata kesedihan yang aku rasa. 


Terlalu gelap. Betapa pedihnya hilang dia sampaikan setiap kali ada orang sebaya nenek aku yang aku nampak mesti aku menangis. Tak tahu. Aku rindu sangat dan tak mampu nak call pon. Dia terlalu jauh. 


Tadi aku pergi bank, aku duduk sebelah nenek yang umur 70 lebih. Aku renung dia lama cuba ubat kesedihan kat hati aku. Tak tahulah kenapa aku makin sensetif. Makin kuat menangis. Setiap kali aku pergi mana-mana aku nampak ada orang tua duduk dengan cucu dia aku sedih sangat.

"Alangkah bahagianya cucu tu."


"Alangkah beruntungnya dia masih dapat peluk nenek dia"


"Alangkah gembiranya dapat rasa lagi apa yang nenek masak"



Aku cuba untuk kuat tau. Aku cuba taknak menangis. Tapi...


Air mata jatuh sendiri. Setiap kali aku buat air milo, terbayang suara nenek aku yang sangat sukakan air milo aku. Terbayang dia duduk di meja makan sambil tunggu aku buat air milo dia.


Can you just kill me????????



Aku tak tahu apa rasa balik rumah lepas ni. Takde dah orang datang nak marah aku sebab gelak tengah malam. Takde dah!


Sumpah rindu!



Setiap kali aku call mak dan takde dah suara yang mintak phone nak cakap dengan aku.



Terkilan sebab tak mampu jaga dia di saat akhir. Terkilan tak mampu nak cakap sayang nenek.



Terkilan. 

"Nak bagitahu kita sayang dia, bacalah Al-Quran"


Ni yang selalu mak pesan.


Tak tahulah bila Asmaa Akmal akan berhenti menangis setiap kali nampak orang tua. Tak tahu.


Al fatihah untuk nenek yang paling sayang Asmaa Akmal. Yang tak pernah lupa nasihatkan Asmaa Akmal. Yang selalu menangkan Asmaa Akmal. Yang selalu manjakan Asmaa Akmal sangat.



Terima kasih nenek untuk jagaan selama 20 tahun dari kecik sampailah Asmaa Akmal yang sekarang.



Yang sangat merindui nenek,

Asmaa Akmal.




Wednesday, 29 June 2016

RANDOM THOUGHT?





Assalamualaikum dan salam Ramdhan Kareem. Lagi lima hari nak raya dan aku masih tersadai dekat UiTM di hatiku untuk jawab final paper.


Tadi aku buka blog afie. Afie ni boyfriend kawan baik aku dan aku agak tahu lah perangai dia macam mana. Terhibur. Kalian boleh baca blog dia untuk kepastian.


Dalam entri yang terbaru, Afie ada cakap pasal perempuan. I mean characteristics of human being called a girl.


Sebenarnya sebagai seorang perempuan sendiri aku mengaku kami ni agak rumit. Serius cakap, kadang-kadang aku pun tak faham kawan perempuan aku yang lain. Contohnya, kawan baik aku kan Batrisyia, fatiah, Ernie dan Ezzati. Aku selalu je gaduh dengan mereka sebab aku tak faham apa yang mereka nak. Mereka selalu je tak puas hati dengan aku sebab keputusan aku. Selalu je aku sentap atau terasa hati dengan mereka sebab bukan tak bersefahaman tetapi manusia berjantina perempuan sangatlah rumit,


Serious talk.

Apa yang perempuan nak?

1. Marah dekat kau, merajuk dekat kau tapi dalam masa yang sama nakkan perhatian kau.

Aku selalu je merajuk dengan dia. Taknak balas mesej sebab dia saja cari gaduh. Tapi aku nak dia mesej aku walaupun aku tak balas pun mesej dia berhari-hari Aku selalu je tengok conversation lama-lama walaupun aku taknak reply.

"Missing you but ignoring you messages"

Lelaki kena faham. Perempuan sebenarnya nak tengok effort kau untuk curi perhatian dia. Tak balas mesej kau, spam laa, tak de respon jugak?? call je la. Takkan kau call 10 kali dia masih taknak angkat. Please laa guys, tunjuk sikit effort.

2. Jangan buat benda lain masa text/otp dengan dia.

Aku faham kau sibuk. Aku student, kau pun student. Aku faham je kalau kau tak text 24/7 pun. Malah kalau kau tak text seharian sebab kau sibuk dengan assignments kau aku faham je. Aku pun ade je sibuk sampai tak sempat nak reply text dia. Kadang-kadang sebab qada tidur dan mestilah tak balas mesej tak angkat call. Tapi janganlah bila masa yang seciput tu kau buat benda lain. Ye aku faham kau nak sembang dengan kawan, kau ade life, tapi janganlah nak buat serentak. Dah tahu nak SEMBANG DENGAN KAWAN TAK PAYAHLAH CALL. DAH TAHU NAK TENGOK MOVIE TAK PAYAHLAH NAK TEXT.

Tak marah, cuma nak tekankan point.

3. Main phone masa jumpa.

Yang ni aku paling benci. Dah la susah nak jumpa lepas tu main phone. Tak kisahla kau nak text perempuan lain ke, nak main games ke, nak cari baju (shopping online) ke tak pun nak berchat dengan kawan kawan dalam ws group tak payah laa nak buat masa jumpa. Baik kau duduk diam diam dekat bilik dan mainlah phone kau sepuasnya. Macam bodoh je pon ada perasaan tu. Bukan aku nak suruh kau tenung muka aku tau, tapi fokus laa apa yang aku cakap. Ni aku cakap kau duk main games, bila aku habis cakap duk ha haa haa tak tahu aku cakap pasal apa. Pastu buat muka bila aku cakap nak balik. Dah kau nak main phone mohlaa kita balik.

4. Period jokes

Sebab ni bulan puasa, maka golongan boyfriend akan mula buat lawak tak kelakar yang aku rasa bangang.

"you kan tak puasa"

"puasa tak cukup tak boleh raya"


"you puasa ke??"



*diiringi muka nakal.

Serius aku tak suka lelaki macam ni Tak kisahla kau ni caring berjiwa perempuan macam mana period thing tu benda sensetif tau. Memang ada perempuan yang tak kisah tapi kau sebagai lelaki tolonglah faham bukan semua perempuan jenis 'tak kisah'. Kalau ada orang tanya hal peribadi kau bengang. Dah tak reti duduk diam diam ke. Banyak lagi benda nak cakap.

5. Jangan buat perempuan risau.

Aku paling tak suke bila lelaki sibuk dengan assignments mula abaikan makan minum. Lepas tu bila aku marah tak makan buat muka. Yelah kau tak sayang diri kau, buat kerja sakit sakit pastu taknak makan. Aku je yang bodoh yang sayang dan peduli diri kau. Sakit siapa nak jaga? Aku tak boleh nak jaga kau. Lainlah dah jadi isteri kau.


6. Kalau ditanya soalan tu jawab bebetul. Jangan berkias!

Walaupun aku ambil bidang pragmatik dalam bahasa Melayu tapi aku paling tak suka jawapan berkias. Kalau aku tanya sayang aku tak? Cakaplah sayang kalau sayang. Jangan jawab nak buat apa sayang ke takpun jawapan yang menyakitkan hati. Memanglah aku tahu kau sayang aku tapi kadang kadang bila hati terkeliru tak tahu tu perasaan kau betul betul ataupun sekadar hormon je, kau kena yakinkan yang kau memang sayang dia.

tak luak pun kalau cakap

" haa ye sayang. puas hati?"

7. Jangan pernah ungkit.

Kalau gaduh jangan pernah mengungkit. Gaduh besar mana pon jangan lah mengungkit kesalahan dia dulu (buka balik cerita 3 juta tahun dahulu). Gaduh pasal tu dah laa. Jangan meleret.

8. Jangan tengking

Tak tahulah kenapa. Kalau nak tahu apa rasa kena tengking tu, cuba kau fikir bila ayah kau tengking mak kau. Ha tak suka kan? Janganlah buat macam tu.

9. Jangan lupa text bila sampai rumah.

Kalau kau jenis drive ke ataupun bagitahu die pergi mana mana ke, pastikan bila sampai kolej ataupun rumah, text! Tu memanglah bukan wajib pon. Tapi sekurangnya bagitahu kau dah sampai rumah semua. Perempuan akan rasa dihargai.

10. Marah mana perempuan dekat kau dia akan cari kau jugak

Jika kau ada buat benda yag boleh menimbulkan kemarahan dia. Minta maaf dan mengaku laa kesalahan kau. Dan biar dia sejuk dulu. Kalau aku dalam 3 hari takpun seminggu. (bagi aku masa nak maafkan kau ke tidak). Lepas tu barulah pujuk.

Tu je laa aku rasa setakat ni. Moga hubungan kalian baik-baik sahaja. Jangan gaduh.



Kata sayang?